WorldSkills 2015 - 6. hírlevél

Kedves Versenyző!

Már nincs sok idő hátra a verseny online fordulójának megkezdéséig. Az eredményes és problémamentes versenyzés érdekében, kérünk, hogy alaposan olvasd át az alábbi információkat.

 1. Ütemezés megjelenítése, a Packet Tracer feladatok letöltése:

Csütörtökön, 12.00 órától láthatóvá válik az ütemezés és a Packet Tracer feladatokat tartalmazó, jelszóval védett önkicsomagoló állományok is letölthetővé válnak. Néhány vírusirtó blokkolhatja a letöltött exe-k megnyitását, ilyen esetben javasolt a vírusirtó alkalmazás ideiglenes kikapcsolása. A kicsomagoláshoz szükséges jelszavak a feladatok kezdésének időpontjában fognak majd megjelenni a portálon.

 1. Feladatok ütemezése, beadási határidők:
  1. Mivel a feladatokat tartalmazó oldal tartalma a feladatok ütemezett élesítése miatt folyamatosan változni fog, ezért szükség lesz rá, hogy az oldalt is időszakonként frissítsd a böngészőben (legtöbb böngészőben F5)! Kérjük azonban, hogy ne frissítsd indokolatlanul sűrűn (pl. az F5 folyamatos nyomva tartásával) az oldalt, mert ez fölösleges terhelést okoz a szervernek.
  2. A feladatokat a megadott ütemezésnek megfelelően lehet elkezdeni, és a jelzett időpont előtt be kell adni. A szerver órája időszerverhez van igazítva. A szerverrel szinkronban álló pontos időt pl. itt ellenőrizheted: http://www.pontosido.hu/ts/time1s.cgi
  3. Minden feladatnál van egy biztonsági 5 perces ráhagyás, de a feladat megoldására ettől függetlenül csak a megadott időkeret használható. A Packet Tracer feladatoknál az utolsó 5 perc kizárólag a feltöltésre van biztosítva. Nyomatékosan kérjük, hogy a kezdő PT esetében legkésőbb 14:40-kor, haladó PT esetében pedig 17:00-kor kezdd el a feltöltést. Kései beadásokat sem a szerver, sem mi nem fogadunk el, még akkor sem, ha a feltöltés technikai okok miatt nem sikerült.
 2. Packet Tracer feladatokkal kapcsolatos technikai tudnivalók:

A két Packet Tracer feladat megoldásához le kell majd töltened egy-egy pka kiterjesztésű fájlt, amit a Packet Tracer programban tudsz majd megnyitni.

 1. Ellenőrizd, hogy a legfrissebb (6.0.1.0011-es verziójú) Packet Tracer van-e telepítve a gépedre!
 2. Javasoljuk, hogy a megoldás során sűrűn ments, nehogy valamilyen technikai hiba miatt elvesszen az elvégzett munkád.
 3. Az elkészült feladatot a versenyportálon tudod majd feltölteni. (Ld. 2/c pont)
 4. A pka fájlokat már holnap 12.00-tól letölthetővé tesszük egy jelszóval védett, önkicsomagoló tömörített fájlban. A kicsomagoláshoz szükséges jelszót csak a feladat ütemezésének megfelelő időpontban tesszük közzé a versenyportálon.
 5. A tömörített fájlban találsz majd egy gif formátumú kép és egy pdf fájlt is. Utóbbiban ugyanazt a feladatleírást találod majd, ami a pka fájlon belül is megjelenik, ugyanakkor ez lehetőséget ad számodra, hogy a leírást kinyomtathasd. Ne felejtsd ellenőrizni, hogy van-e pdf-olvasó a gépedre telepítve!
 6. A megoldott Packet Tracer fájlok elnevezése:

Kérjük, hogy a megoldott Packet Tracer activity fájlokat az alábbi elnevezési séma szerint átnevezve töltsd majd fel a szerverre:

 • Kezdő PT: <regisztrációnál megadott e-mail cím>_kezdo.pka
 • Haladó PT: < regisztrációnál megadott e-mail cím>_halado.pka

Pl. ha Teszt Elek az elek.teszt@netskills.hu  címmel regisztrált, akkor az ő fájljai az alábbiak szerint lesznek elnevezve: elek.teszt@netskills.hu_kezdo.pka és elek.teszt@netskills.hu_halado.pka

 1. Böngészőkkel kapcsolatos technikai tudnivalók:

A portált a Chrome és a Firefox friss verzióival, valamint az Internet Explorer 10-es és 11-es változataival teszteltük. Internet Explorer 10 esetében tapasztalatunk szerint be kell kapcsolni a kompatibilitási üzemmódot, különben a tesztek egyes elemei nem jelennek meg megfelelően. (http://www.youtube.com/watch?v=QEbNAwFXZJQ , 1:40-től)

A lehetséges IE problémák miatt javasoljuk a FireFox vagy a Chrome legfrissebb változatának használatát. A tesztek beadása előtt érdemes végiglapozni az összes oldalt, nehogy maradjon kitöltetlen kérdés!

 1. Részvételi feltételek elfogadása:

Ahogy azt már az előző hírlevélben is jeleztük a verseny megkezdése előtt el kell fogadnod a verseny részvételi feltételeit! Ezt egy egyszerű teszt formájában találhatod meg a versenyportálon. A teszt már jelenleg is elérhető, így érdemes ezt a feladatot már most elvégezni!

 1. Sportszerűség és transzparencia:

A mostani forduló specialitása, hogy online módon, nem ellenőrzött környezetben zajlik. A WorldSkills szellemiségéhez hozzátartozik, hogy a verseny átlátható és sportszerű módon folyjon. Nyomatékosan kérünk, hogy kizárólag saját tudásodat és készségeidet felhasználva csináld végig a versenyt, és semmiképpen ne vegyél igénybe külső segítséget a feladatok megoldása során!

 1. Kapcsolattartás és további hirdetmények a verseny alatt:

Ahogy azt már korábban jeleztük, a verseny ideje alatt WebEx közvetítés zajlik, ez lesz a kapcsolattartás alapvető formája. A legfontosabb hirdetmények a verseny előtt és alatt a versenyportálra és a Facebook oldalunkra (http://www.facebook.com/netacadhu) is felkerülnek.

A WebEx közvetítés linkjét külön levélben fogjuk megküldeni, de ezen felül újabb hírlevelet a verseny végéig már nem áll szándékunkban küldeni. (Rendkívüli helyzet persze bármikor adódhat, ami felülírhatja a legjobb szándékot is.)

 1. Visszajelzés a versennyel kapcsolatos véleményeddel :

Fontos számunkra, hogy megtudjuk, te hogyan élted meg a versenyt, mi az ami tetszett és mi az ami szerinted nem volt tökéletes, melyik feladat volt számodra túl nehéz vagy éppen túl könnyű. Arra kérünk, hogy a verseny végén még ne rohanj el, hanem szánj pár percet arra, hogy egy rövid értékelő űrlapot kitölts. Ezt a versenyportálon a többi feladat után fogod megtalálni. Előre is köszönjük a közreműködésedet!

Nagyon jó versenyzést kívánunk! Viszlát holnap!

Üdvözlettel,
a HTTP Alapítvány versenyszervező csapata

 

Támogatóink és partnereink